Nederland is een fietsland en als sportieve ouder fiets je wat af met je kinderen, vaak met een of meerdere kinderstoeltjes op je fiets. Het is wel zo fijn om te fietsen op een fiets die goed past bij jouw behoeften als ouder en daarom bestaat er de moederfiets of mamafiets, tegenwoordig ook wel family bike of familiefiets genoemd, omdat je als vader natuurlijk ook met je kindjes kunt gaan fietsen. Hier vind je alle voordelen van een family bike.
Wat is een mamafiets?
Een mamafiets lijkt op het eerste gezicht op een gewone fiets, maar al snel merk je dat er toch best wel veel verschillen zijn. Een moederfiets is er helemaal op gebouwd om een zo veilig mogelijke fietservaring te garanderen voor jou en je kindje. Allereerst heeft het frame van een mamafiets een diepere knik waardoor de instap een stuk lager is dan de instap van een normale damesfiets. Hierdoor kun je makkelijk op- en afstappen. Daarnaast zit er een grotere afstand tussen het zadel en het stuur, zodat je makkelijker een kind mee kunt nemen in een kinderzitje. Vaak is bij een mamafiets ook de stuurpen verstelbaar zodat je die precies in kunt stellen zodat jij veilig en aangenaam kunt fietsen. Ook het standaard van een moederfiets is anders dan bij de meeste normale fietsen. Het standaard heeft twee poten waardoor je fiets stabiel kan blijven staan. Bovendien hebben veel mamafietsen ook een stuurslot zodat het stuur niet kan gaan draaien met een kinderzitje voorop. Als laatste hebben de luxere familiefietsen ook nog extra versnellingen. Omdat een fiets met kindjes erop een stuk zwaarder is zorgen de extra versnellingen ervoor dat het wegfietsen makkelijk gaat.
Soorten family bikes
Er zijn dus een aantal dingen die een family bike onderscheiden van een normale fiets, maar niet elke mamafiets heeft al deze onderdelen. Niet alleen bestaan er dus verschillende maten van mamafietsen, er zijn ook verschillende types die ervoor zorgen dat de prijzen nogal uiteenlopen. Het frame van een mamafiets bestaat vaak uit aluminium of staal. Staal maakt het frame heel stevig, maar is wel zwaar. Aluminium daarentegen is veel lichter en bovendien roestvrij, maar ook een stuk duurder. Verder zijn er natuurlijk verschillende uitvoeringen en verschillende kleuren.
Maak het extra veilig
Een family bike is dus al een stuk veiliger om mee te gaan fietsen met je kind, maar je kunt zelf ook nog wat doen aan de veiligheid. Als je kinderzitjes op je fiets monteert, zorg dan dat de zitjes van goede kwaliteit zijn en dat de montage goed gebeurt. Bovendien zorg een fietshelm voor extra veiligheid en kan er door een windscherm geen vuiligheid in de ogen van je kindje komen.