ZakelijkEen eigen bedrijf oprichten: aannames die niet kloppen

Een eigen bedrijf oprichten: aannames die niet kloppen

Je hoort vaak dat, als je wilt beginnen met ondernemen, je aan allerlei eisen hoort te voldoen. Anders word je niet succesvol. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat het ondernemerschap niet voor mij is weg gelegd, omdat ik geen opleiding in business en economie heb gestudeerd. Echter ben ik er na wat onderzoek achter gekomen dat veel van die zogenaamd vereisten niet kloppen. Iedereen kan beginnen met ondernemen, ongeacht je achtergrond, opleiding of dikte van je portemonnee. 

Een opleiding is echt geen vereiste

Een van de grootste mythes is dat je een opleiding moet hebben afgerond om succesvol ondernemer te worden. Als we eens goed naar de realiteit kijken, komen we er achter dat dat natuurlijk niet waar is. Kijk naar de meest succesvolle ondernemers die we kennen: Steve Jobs en Mark Zuckerberg.  En zo zijn de oprichters van de meest bekende platformen en apps college en university drop outs. De mensen die ik ken die wel een diploma hebben behaald en voor zichzelf zijn begonnen, zeggen bijna allemaal hetzelfde: die opleiding was achteraf helemaal niet nodig. Ja oké, een economische achtergrond kan nuttig zijn bij bijvoorbeeld de facturering. Maar door jezelf een beetje in te lezen in vaktermen binnen de MKB, zoals omloopsnelheid debiteuren en liquiditeit, en met een mini-cursus boekhouding kom je al een heel eind.

Ondernemen kan ook met weinig geld en een product wat nog niet af

Men denkt ook vaak dat je van tevoren al veel geld moet hebben om te kunnen ondernemen. Ook dit is echter niet waar. Je kan prima starten als ondernemer met weinig geld. Bij het starten van een eenmanszaak of BV wordt er helemaal niet om een startkapitaal gevraagd. Zeker als je wilt beginnen als freelancer of ZZP'er is een startkapitaal niet echt nodig als je geen grote investeringen hoeft te doen. Een aanname die ook niet klopt is dat je product of dienst al volledig af moet zijn voordat je je bedrijf start. Als ondernemer ben je continu bezig de kwaliteit van je product of dienst te verbeteren. Als deze nog niet af is, maar wel al bruikbaar, kun je in principe al starten met je onderneming en het aanbieden hiervan. Hierdoor krijg je meteen al feedback op je product, waar je weer mee verder kunt. Je weet dan precies wat wel en niet werkt, en wat er nog mist. Zo kun je dankzij de feedback van je klanten de kwaliteit van je product nog beter maken.

Mijn ondernemersdroom

Ik zit er al langere tijd aan te denken om voor mezelf te beginnen, maar ik durfde het nooit vanwege bovenstaande aannames. Nu ik me bewust ben van de zaken die er echt toe doen bij het starten van een eigen bedrijf, denk ik dat ik de stap binnenkort wel durf te zetten. Wie weet, misschien wordt dat wel een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Recente berichten

Ontdek de voordelen van een professioneel linkbuilding bureau

Ben je op zoek naar manieren om de online aanwezigheid van je bedrijf te verbeteren? Heb je ooit overwogen...

De hemelse smaak van chocolade

Er zijn maar weinig dingen in het leven die zoveel plezier kunnen bieden als een stukje goede chocolade....

Alles wat je moet weten over je nieuwe warmtewisselaar

In de wereld van energie en warmte, is er een apparaat dat een cruciale rol speelt in het efficiënt...

Aanbevolen

Bouwen aan structuur en ritme met je kinderen

Wanneer je net een kind krijgt, is alles nieuw....

Bacardi spiced en cognac: de lekkerste sterke dranken ooit?

Als je op zoek bent naar een sterke drank,...

AanbevolenRELATED
Aanbevolen voor jou!