WonenHandige tips voor het aanpakken van stress!  

Handige tips voor het aanpakken van stress!  

Heb jij wel eens te maken gehad met stress? Waarschijnlijk wel. Stress is een normale reactie in ons lichaam wanneer we in een bepaalde mate van spanning raken. Dit kan gebeuren wanneer we een examen of belangrijke presentatie hebben of wanneer we iets kwijt zijn of haast hebben. Wanneer de stress kort aanwezig is in ons lichaam hoeft dit niet per definitie ongezond te zijn. Een kort stressmoment kan zelfs goed zijn voor ons lichaam omdat er dan bijvoorbeeld meer adrenaline wordt aangemaakt. Wanneer we echter te lang last hebben van stress kan dit opeens wel negatieve gevolgen hebben op ons lichaam. In dit blog geven we je dan ook graag enkele tips over hoe je ongezonde stress kan aanpakken.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met veel andere gezondheidsklachten is voorkomen altijd beter dan genezen. Wanneer je langdurige stress te lijf wilt gaan zal je dan ook moeten werken aan de ‘anti’-stress factoren. Deze factoren worden ook wel de vier S'en genoemd. De vier S'en staan hierbij voor Slaap, Sport, Stilte en Spelen. Slaap is ontzettend belangrijk voor ons lichaam omdat we dan echt tot rust komen en ons lichaam kan herstellen. Rust staat lijnrecht op stress en daarom helpt het zo goed. Zorg ervoor dat je minimaal 7 tot 9 uur per nacht slaapt om je lichaam voldoende tot rust te laten komen. Ook sporten helpt tegen stress. Tijdens het sporten gaat je hartslag omhoog en kan je lichaam de nodige afvalstoffen kwijt. Ook stress kan je op deze manier mooi laten afvloeien. Wanneer je de stilte opzoekt zal je lichaam ook weer de rust vinden. Stilte kan je creëren door te mediteren maar ook een boek lezen is een waardevolle activiteit. Als kind deze we het zoveel maar als volwassenen lijkt het wel of we dit helemaal verleerd zijn. Spelen is zo’n belangrijke activiteit om gedachten te verzetten en even iets te doen waar we lol in hebben. Doe een bordspelletje, trap een balletje of maak een puzzel, al deze vormen (en nog veel meer) zijn een prima vorm van spel.

Structuur en regelmaat

Wat ook helpt tegen stress is structuur en regelmaat. Wanneer je het ontzettend druk hebt is het fijn om een strakke planning te hebben zodat je weet waar je aan toe bent. Ook zaken van je afschrijven kan bijdragen aan het verminderen van stress. Zet alle onderwerpen die in je hoofd spoken op papier zodat je, je hoofd letterlijk en figuurlijk leeg gemaakt. Wanneer je iets wilt aanpakken van de onderwerpen kijk je simpelweg naar je papiertje en ga je de onderwerpen één voor één af. Ook een dagelijkse planning doet wonderen wanneer je op zoek bent naar wat rust in je leven en wilt leren omgaan met stress.

Natuurlijke ondersteuning

Bepaalde kruiden en planten worden al eeuwenlang ingezet om stress gerelateerde symptomen te verminderen. Zo is valeriaan bijvoorbeeld een hele bekende maar ook rozemarijn, kamille lavendel en de bach bloesem. In de Bach Rescue voor Kids is de bach bloesem bijvoorbeeld gecombineerd met andere vitamines voor een ondersteunend supplement bij stress gerelateerde klachten.

Recente berichten

Ontdek de voordelen van een professioneel linkbuilding bureau

Ben je op zoek naar manieren om de online aanwezigheid van je bedrijf te verbeteren? Heb je ooit overwogen...

De hemelse smaak van chocolade

Er zijn maar weinig dingen in het leven die zoveel plezier kunnen bieden als een stukje goede chocolade....

Alles wat je moet weten over je nieuwe warmtewisselaar

In de wereld van energie en warmte, is er een apparaat dat een cruciale rol speelt in het efficiënt...

Aanbevolen

Bouwen aan structuur en ritme met je kinderen

Wanneer je net een kind krijgt, is alles nieuw....

Bacardi spiced en cognac: de lekkerste sterke dranken ooit?

Als je op zoek bent naar een sterke drank,...

AanbevolenRELATED
Aanbevolen voor jou!