Wonen Slimme energiemeter: dit zijn de voor- en nadelen

Slimme energiemeter: dit zijn de voor- en nadelen

-

De kans is groot dat je al eens van de slimme energiemeter gehoord hebt. Of je nu een particuliere afnemer van energie bent of wanneer je energie mkb nodig hebt als ondernemer: de slimme meter is een populair onderwerp in de berichtgeving omtrent energie. Hierbij is het voornamelijk voor bedrijven in Nederland een interessant thema. Voor het eind van 2020 heeft iedere kleinzakelijke ondernemer, waaronder ook mkb’ers vallen, een slimme meter in de meterkast hangen. Nog steeds is niet iedereen blij met deze ontwikkeling. De slimme energiemeter heeft namelijk al heel wat kritiek gehad. In dit artikel lees je meer over de slimme meter en wat de voor- en nadelen van dit apparaatje zijn.

Wat is een slimme energiemeter precies?

Voordat ik je meer vertel over de voordelen van een slimme meter is het goed om te weten wat zo’n meter precies doet. Het is een digitaal apparaatje dat op afstand meterstanden kan aflezen, vandaar de referentie naar ‘slimme’. Bij zo’n meter gebeurt dit allemaal automatisch, wat betekent dat je zelf niets meer hoeft te doen. Een slimme meter leest precies af hoeveel stroom of gas je hebt verbruikt. Die gegevens worden doorgestuurd naar je leverancier van zakelijke energie. Kleinzakelijke bedrijven en huishoudens in Nederland krijgen zo’n slimme meter aangeboden, zodat de netbeheerder van je energie inzicht krijgt in wanneer je hoeveel energie verbruikt. Met die data kunnen de netbeheerders in de toekomst, waarin duurzame energie een grotere rol gaat spelen, het energienet beter in balans houden.

Voordelen van een slimme meter

Er is een groot aantal voordelen aan de slimme meter voor gebruikers op te noemen. Een van de grootste voordelen is bijvoorbeeld het gemak. Je hoeft namelijk zelf als ondernemer niets meer te doen, omdat je meterstanden automatisch worden doorgegeven. Op die manier vergeet je nooit je standen door te geven, wat je flink wat geld kan besparen. Met een analoge meter wordt er namelijk een inschatting gemaakt op basis van je eerdere verbruik wanneer je vergeet om de meterstanden in te voeren. Een ander groot voordeel van de slimme meter is dat je als ondernemer precies weet hoeveel energie en gas je verbruikt. In Nederland zijn er genoeg ondernemers die dat niet exact weten. Met een slimme meter is dat verleden tijd: de Nederlandse overheid hoopt dat ondernemers op basis van die exacte gegevens gestimuleerd worden om te besparen op energie.

Nadelen van een slimme meter

De slimme meter kent naast de vele voordelen enkele nadelen. Er zijn namelijk nog best wat mensen die het niet eens zijn met het kunnen van zo’n meter. Zij beroepen zich vaak op privacy, omdat een slimme meter doorgeeft wanneer hoeveel energie wordt verbruikt. Een netbeheerder kan dergelijke gegevens inzien, waardoor sommigen het gevoel hebben dat hun privacy wordt geschonden. Wat hierbij overigens goed is om te weten, is het feit dat zo’n apparaat nooit op dat desbetreffende moment uitleest. Het verbruik gaat over een bepaalde periode, zoals per week of per maand. Een ander punt wat mensen in het begin als nadeel zagen, was het feit dat een slimme meter te hacken is. Dit kan altijd, maar de kans is enorm klein. Vergelijk het bijvoorbeeld met je mobiele telefoon of je mobiele internetbankieren. Wil je meer weten over de slimme meter of de voordelen of nadelen ervan? Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over dit slimme apparaatje en wanneer de netbeheerder bij jou langskomt, wanneer je nog niet over een zo’n meter beschikt.

Recente berichten

Handige tips voor het aanpakken van stress!  

Heb jij wel eens te maken gehad met stress? Waarschijnlijk wel. Stress is een normale reactie in ons lichaam...

Een douglas paal: waar kun je hem voor gebruiken?

Ben je een echte tuinfreak? Dan herken je jezelf vast in het volgende: je volgt voortdurend de laatste trends...

Verschillende Brooks hardloopschoenen

Ben jij nog op zoek naar een goed paar hardloopschoenen? Dan zijn Brooks hardloopschoenen misschien wel wat voor jou....

Ga voor gemak met een verhuislift in Utrecht

Verhuizen náár Utrecht, of verhuizen Utrecht, zelfs verhuizen vanúit Utrecht kan een stuk gemakkelijker worden dan je denkt! Staar...

Alles over een Canva cursus en meer

Nu we al ruim een jaar digitaal leven met onze samenleving lopen veel mensen tegen het optimaal gebruiken van...

Een deelauto is ideaal!

Als je momenteel niet in het bezit bent van een auto maar het liefst wel de mogelijkheid hebt om gebruik...

Aanbevolen

Ga voor gemak met een verhuislift in Utrecht

Verhuizen náár Utrecht, of verhuizen Utrecht, zelfs verhuizen vanúit...

Alles over een Canva cursus en meer

Nu we al ruim een jaar digitaal leven met...

AanbevolenRELATED
Aanbevolen voor jou!